1: Увод


Рачунарски програм је низ команди (тј. упутстава), записаних речима, бројевима и симболима. Баш као и свака изговорена реченица на људском језику, попут енглеског или француског, сваки компјутерски програм је записан програмерским језиком. Неки популарни програмски језици су Python (о којем овде учимо), C++, JavaScript и PHP. На овом сајту смо одабрали учење Python-a јер је довољно једноставан за почетнике, а уз то је врло моћан. Сви програмски језици генерално користе исте принципе, тако да, ако знате један језик, брже ћете научити остале.

 Ево првог Python кода у нашој лекцији.

Пример: Мој први пример
Ово је пример Python програма. Притисните дугме Izvršiti program да бисте видели шта ради.

Када покренете програм, можете да видите и учинак. Пример програма изнад има само једну команду, print("Zdravo, svete!") и стога избацује један ред,

Zdravo, svete!

Ево анализе овог првог програма:

  •  print је име команде у Python-у, која избацује поруке
  • заграде ( ) после команде за штампање садрже поруку коју желите да одштампате
  • наводници “ “ у себи садрже речи Zdravo, svete!. Без наводника, Python би мислио да је то команда. То би изазвало грешку јер таква команда не постоји.

Хaјде да видимо шта се тачно дешава када изоставимо наводнике.

Пример: Други пример
Овај Python програм ће изазвати грешку. Притисните дугме Izvršiti program.

Овде је програм "пукао": то значи да смо рачунару задали лошу команду и тиме изазвали грешку, што га је натерало да се заустави.

Задатак

Наш први задатак је дата испод. Од вас се тражи да напишете програм сличан оном првом изнад. Укуцајте свој програм у предвиђено поље, а када желите да проверите да ли ваш програм правилно извршава задатак, притисните дугме Izvršiti program. Ако први покушај не буде успешан, измените програм и покушајте поново да га покренете.

Вежба кодирања: Здраво, свете!
Напишите програм који штампа: Pozdrav, ovo je prva lekcija! 

Сада можемо да прикажемо неке рачунске операције. Осим +, -, * и / (подељено), ту су и ** (квадрат), % (остатак при дељењу) итд.

 Пример:

Пример: Други пример
Овај Python програм ће извршити нека израчунавања. Притисните дугме Izvršiti program.