Wiki alati

Wiki alati predstavljaju web stranice čiji sadržaj može lako da se kreira i da bude menjan od strane zajednice, koje najčešće uključuju i posetioce. Postoje desetine wiki softvera koje imaju svoje prednosti i mane ali suština svakog od tih softvera je ista. Radi se o web platformama koje kreiraju web stranice i napravljene su tako da ih bilo ko može menjati i uređivati i koje služe kao informacije drugim ljudima koji hoće da vide sadržaj te stranice. Još jedna od karakteristika jeste povezivanje sa drugim wiki stranicama.

Wikipedia je pretpostavljam najpoznatiji primjer wiki softvera, i jedan od najkorišćenijih alata za e-učenje. Kao najveća online enciklopedija uvjek može koristiti ukoliko je neki pojam nejasan. Može se videti definicija i produbiti učenje preko referenci.

fproba

Sve u svemu smatram da su wiki alati, prvenstveno wikipedia1, najbolji alati za pronalaženje činjenica, definicija određenih pojmova i ostalih formalnosti. Na lak način može se doći do takvih informacija, i dok zajednica nepristrasno uređuje web stranice ostaće najbolji alat. S obzirom da je korišćenje wiki alata vrlo jednostavno uvek je moguće koristiti ih za učenje, odnosno informisanje konkretno.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Po%C4%8Detna_strana

Neke wiki platforme:

  1. MediaWiki
  2. PmWiki
  3. WikkaWiki
  4. TWiki

1-Wikipedia je projekt enciklopedije na 253 jezika koja svim njenim korisnicima, prijavljenim ili anonimnim (neprijavljenim), omogućava slobodni pristup.

Crazy Cool Gadgets in 2012

 
strahinja.milosavljevic.txt · Last modified: 2012/02/23 01:18 by strahinja.milosavljevic
 
Except where otherwise noted, content on this wiki is licensed under the following license:CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki