Koришћење Python-a на свом рачунару

Зашто?

Поред извршавања Python програма на овом сајту (који се извршавају помоћу копије Python-a који ради на веб серверу нашег факултета), препоручује се да инсталирате Python на свој рачунар. Коришћење Python-а на личном рачунару има више предности:

  • На нашем сајту постоје одређена ограничења Python-а (нпр. не могу да се извршавају програми дуже од 1 секунде). Када инсталирате Python на свом личном рачунару, нема таквих ограничења
  • Можете писати интерактивне програме
  • Када имате инсталиран Python, није вам потребна веза са Интернетом за покретање програма
  • Могу се користити функционалности звука, графике, debug-oвања, што није омогућено на нашем сајту

 

Бесплатан Python софтвер

Python можете преузети бесплатно са сајта Python.org. Python ће радити без обзира да ли ваш рачунар ради на Windows, Mac или Linux платформи. . Овде кликните за улазак на поменути сајт . Изаберите најновију верзију 3.х и преузмите инсталацију која одговара вашем рачунару (на пример, за 32-битни Windows, "Windows x86 MSI Installer"). Када прузмете инсталацију, покрените је. Када се заврши инсталација, покрените програм IDLE, и отвориће се Python конзола.

 

Python конзола

Када отворите IDLE, појавиће се интерактивна конзола (shell). Овде можете куцати Python команде које могу одмах бити извршене. Знак:

 

>>> 

 

Значи да Python чека ваш унос. На пример, ако напишете print(2+3) и притиснете Enter дугме, приказ ће бити следећи:

 

>>> print(2+3)

5

Дакле, Python ће исписати вредност израза који желимо да извршимо.

 

Корисне чињенице

  • У нашој интерактивној конзоли, за сваку уграђену функцију се могу добити информације. Ако укуцамо help(print), добићемо основне информације о томе како print() функција ради.
  • Да бисте зауставили бесконачну петљу, или неко израчунавање које предуго траје, можете прекинути програм притиском на дугмад Ctrl+C. Пробајте да укуцате команду:

         

           while ( 1 > 0): print(“beskonacnost”)

 

.          и затим прекините рад програма помоћу Ctrl+C.

  • Знак доња црта _ је замена за претходно добијен резултат у конзоли. На пример, ако унесемо 2+3 у једној линији, па у следећој линији _*2, добићемо следеће:

 

>>> 2+3

5

>>> _*2

10

 

Коришћење фајлова / скрипти

Ако желите да правите програме са више линија кода, биће вам потребно да направите скрипту у којој ћете да пишете тај код. Да бисте то урадили у IDLE едитору, идите на FileNew Window (или притисните Ctrl+N). Отвориће се нови прозор који је уствари обичан текстуални едитор, а не конзола. Када будете писали неки код у скрипти, видећете да притиском на дугме Enter се не покреће линија коју смо претходно написали. Цео код који напишемо у скрипти ће се покренути тек када покренемо програм. То ћемо урадити на следећи начин: сачуваћемо нашу скрипту на рачунар (File – Save или Ctrl+S). Онда можемо да је покренемо: Идемо на Run menu и изаберемо Run Module (или притиснемо F5 дугме на тастатури). Видећемо да нам се исписао резултат програма у конзоли!

 

Интерактивни унос

Главна предност Python-a инсталираног на рачунару у односу на Python на нашем сајту је то што можемо да користимо интерактивни унос (input). Input() команда ће узети линију коју унесемо и искористиће је као своју повратну вредност. Такође, када позивамо input() функцију, можемо да јој дамо стринг као аргумент, који може помоћи као инструкција шта треба да унесемо. Приказаћемо ово на примеру, копирајте га у свој IDLE едитор, сачувајте и покрените.

 

print("Dobar dan!")

ime = input("Koje je vase ime? ")

print("Drago mi je da smo se upoznali,", ime)