Nastavnici i saradnici Institutu za matematiku i informatiku učestvovali su u osnivanju Istraživačkog centra Goč

Uz podršku Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Grad Kraljevo, Školska uprava Kraljevo i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Kragujevcu u okviru Istraživačkog centra Goč, posvećenog STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) obrazovanju, organizovali su prvi istraživački seminar Naučni kontakt ili Igrom do nauke za učenike VII i VIII razreda u periodu 9-12. novembar.

Na seminaru je učestvovalo 50 učenika sa teritorija skolskih uprava Kraljevo, Kruševac, Čačak i Jagodina. Rad je organizovan u dve sekcije:

  • Ja raSTEM – sa fizikom u digitalno doba,
  • Od igre i umetnosti do matematike i natrag.

Obe sekcije su promovisale interdisciplinarnost u obrazovanju mladih. Nakon uvodnih predavanja i predstavljanja istraživačkih zadataka, rad se odvijao u manjim grupama. U okviru sekcije iz matematike učenici su uspešno realizovali četiri mini projekta:

  • Popločavanje ravni,
  • Problem četiri boje,
  • Igre na sreću i gde je tu matematika,
  • Strateške igre i kako matematika može da ti pomogne.

Sa zadovoljstvom ističemo da su učenici tokom seminara pokazali veliku posvećenost, spremnost na saradnju, kreativnost, logičko, kombinatorno, analitičko i kritičko razmišljanje. Takođe, iskazali su zainteresovanost i spremnost da i u buduće uzmu učešće u sličnim seminarima ili školama nauke.

Strateško opredeljenje Instituta za matematiku i informatiku je da snažno podrži sve aktivnosti usmerene na promociju obrazovanja i znanja, pa su aktivnosti vezane za Istraživački centar Goč prirodan nastavak svega što je u prethodnom periodu učinjeno. Srećni smo što su te težnje prepoznate i od strane naših studenata, koji su redovni akteri mnogih dešavanja u vezi promocije nauke, pre svega matematike i računarstva. Verujemo da će novoosnovani Centar pružiti priliku i njima da rade u inspirativnom okruženju mladih talentovanih učenika željnih znanja.

Deo atmosfere možete videti na slikama ovde