Studenti IMI na pobedničkom postolju IoT hakatona


 

Pobednik ovogodišnjeg IoT hakatona Kragujevac je tim HAL, sastavljen od saradnika i studenata Instituta za matematiku i informatiku, i njihovih kolega sa Fakulteta inženjerskih nauka i Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu. 

O takmičenju

U periodu 30.11.2020. - 03.12.2020., u Kragujevcu je održan virtuelni IoT hakaton koji su organizovali IKT klaster Centralne Srbije, Biznis Inovacioni Centar Kragujevac i Forum mladih sa invaliditetom Kragujevac uz podršku Grada Kragujevca i pod pokroviteljstvom United Nations Development Programme - UNDP.

U okviru projekta “City Experiment“ koji partnerski sprovode gradovi Kragujevac i Niš, a finansira UNDP, urađeno je istraživanje potreba osoba sa invaliditetom i identifikovani ključni problemi i izazovi sa kojima se susreću u svakodnevnom životu. Cilj hakatona je bio da se doprinese rešavanju izazova mobilnosti sa kojima se suočavaju osobe sa fizičkim invaliditetom grada Kragujevca, primenom Internet-of-Things rešenja.

Pobednici

Prvo mesto osvojio je tim HAL iz Kragujevca koji su činili:

  • Dragutin Ostojić (PMF-IMI),
  • Lazar Avramović (PMF-IMI),
  • Nikola Ratinac (PMF-IMI),
  • Filip Vučićević (FIN Kragujevac) i
  • Lazar Vučićević (EF Kragujevac).

O pobedničkom projektu

Tim HAL je predložio rešenje koje podrazumeva razvoj aplikacije za pametne telefone koja pomoću bluetooth-a komunicira sa IoT uređajima u autobusu, na parkingu, u okviru javnih institucija, a u isto vreme i sa kolicima osobe sa invaliditetom. Prezentaciju tima HAL možete videti ovde, a pitch prezentaciju možete pogledati na sledećem video link-u.

Informacije o detaljima takmičenja i ostalim učesnicima možete pronaći ovde.