Dragutin Ostojić dobitnik nagrade Matematičkog instituta SANU za najbolji master rad iz oblasti računarstva

 

Na konkursu Matematičkog instituta SANU

Master rad Dragutina Ostojića
studenta master studija Informatike na Institutu za matematiku i informatiku
Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, 

proglašen za NAJBOLJI MASTER RAD iz oblasti RAČUNARSTVA za 2021. godinu.

 

Ova prestižna nagrada Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti se svake godine dodeljuje studentima za najbolji originalni naučno-istraživački rad, master rad ili drugi pisani rad iz oblasti računarstva

U uži izbor ovogodišnjeg takmičenja je ušlo šest master radova, koje su kandidati, zbog trenutne situacije, komisiji Matematičkog instituta SANU prezentovali posredstvom Interneta.

Dragutin je prvu nagradu osvojio master radom pod nazivom

Primena rekurentnih neuronskih mreža u obradi prirodnih jezika,

pod mentorstvom profesora Tatjane Stojanović, uz podršku profesora Branka Arsića, kao i komisije koju su činili profesori informatike sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, Miloš Ivanović i Višnja Simić. U radu je korišćena tehnika mašinskog prevođenja koja se bazira na primeni rekurentnih mreža i Enkoder-Dekoder arhitekturi. Softver razvijen za mašinsko prevođenje sa engleskog na srpski jezik pokazuje dobre karakteristike i pri tome ne zahteva računare visokih performansi što otvara mogućnosti za dalja istraživanja i praktičnu primenu.

Za poređenje razvijenog modela korišćeni su poznati komercijalni mašinski prevodioci kao što su Google, Yandex i Bing, pri čemu treba imati u vidu da su njihovi modeli trenirani na znatno većim korpusima i složenijoj infrastrukturi. Proces razvoja mašinskog prevodioca za slovensku grupu jezika je prilično kompleksan zadatak. Kvalitet rezultata dobijenih u ovoj master tezi je prepoznat, a autor rada je dobio ohrabrenje da svoja istraživanja i unapređenje modela nastavi i dalje.

Čestitamo kolegi Dragutinu i njegovim mentorima Tatjani Stojanović i Branku Arsiću!

Da podsetimo da je prošle godine ovu nagradu osvojio Vladimir Barać, takođe student master studija Informatike Instituta za matematiku i informatiku.