UNESCO radionica o primeni mašinskog učenja u rešavanju globalnih izazova

Pod pokroviteljstvom UNESCO WSDAC centra, protekle sedmice je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu organizovana radionica pod nazivom Primena mašinskog učenja u rešavanju globalnih izazova u oblasti voda i energetike. U realizaciji radionice su, pored saradnika Centra za računarsko modelovanje i optimizaciju Prirodno-matematičkog fakulteta (CERAMO), učestvovali i istraživači iz Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi iz Beograda, eksperti kragujevačke kompanije Vodena i profesori Građevinskog fakulteta u Beogradu. Cilj radionice je bio osposobljavanje stručnjaka iz različitih oblasti za rešavanje globalnih problema u oblasti voda i energetike korišćenjem metoda mašinskog učenja, kao i uspostavljanje međusobne saradnje između istraživača iz više institucija koje se bave ovom vrstom problema.

Na početku radionice, učesnicima se putem video linka obratila direktorka UNESCO WSDAC centra Brankica Majkić Dursun, nakon čega su profesor Boban Stojanović (PMF) i Boško Laković (Vodena) održali interaktivno predavanje o osnovnim konceptima mašinskog učenja. U nastavku radionice je o mogućnostima Tensorflow biblioteke „ispod haube“, značajnim za formiranje kompleksnih modela mašinskog učenja, govorio Lazar Krstić (PMF). U trećem delu radionice su profesor Miloš Ivanović (PMF) i Branka Jovanović (PMF) prikazali najnovije rezultate istraživanja u oblasti primene veštačkih neuronskih mreža obogaćenih informacijama o fizičkim zakonima (PINN) i njihove prednosti u odnosu na tradicionalne metode modelovanja.

Zahvaljujući veoma živoj panel diskusiji, radionica je rezultovala formiranjem nekoliko mešovitih timova sa različitih institucija koji će u narednom periodu zajedno raditi na istraživanjima u primeni PINN metoda u rešavanju globalnih izazova u oblasti voda i energetike. Očekuje se da će prvi rezultati istraživanja biti predstavljeni već na međunarodnoj konferenciji Applied Artificial Intelligence (http://aai2022.kg.ac.rs), koja će na proleće biti održana u Kragujevcu.