Startap:Nauka

 

Pozivamo vas na radionicu Startap:Nauka čiji je glavni cilj približavanje naučne zajednice preduzetništvu u organizaciji Startit-a koja se održava sredu 7. decembra 2016. godine u 12 časova u sali A-II-1 Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu. Predavanje je namenjeno pre svega doktorandima i zaposlenima na Univerzitetu.

Tokom 1,5h radionice učesnicima će se predstaviti Marija Gavrilov ispred Startit-a i Ivana Kostić - PhD student MIT Portugal programa, ujedno i saradnik Startit-a. Njima će se priključiti i naučnici/e koji su pokrenuli sopstveni biznis koristeći znanje i istraživanje koje su stekli u akademskoj zajednici.

Organizacija Startit realizuje projekat približavanja koncepta startap preduzetništva mladim naučnicima/ama, sa ciljem da ih ohrabri da sopstvene istraživačke i naučne kapacitete usmere ka pokretanju inicijativa u privatnom sektoru. Ovo će im omogućiti da sopstvene zamisli testiraju na krajnjim korisnicima, a sopstveno znanje i ideje oblikuju tako da one dobiju upotrebnu vrednost i van akademske zajednice. Takođe, predstavnici organizacije Startit, koja je u poslednjih šest godina izgradila tehnološku startap scenu u Srbiji, govoriće o mogućnostima za dobijanje podrške u okviru lokalne startap zajednice.

Tokom projekta, planirano je da se posete institucije u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, i Valjevu-Petnici. Projekat će kulminirati jednodnevnom radionicom i konferencijom na kojoj će učesnici proći kroz simulaciju izgradnje startapa i imati priliku da se upoznaju sa osnivačima nekih od najuspešnijih domaćih startapa koji posluju globalno, uključujući i startape iznikle iz nauke.

Projekat se realizuje od 15. oktobra do 25. decembra.

Udruženje SEE ICT (odnosno Startit) od 2010. radi na razvoju tehnološkog preduzetništva u Srbiji. Kroz Startit projekte pokrenuto je više od 40 startap kompanija koje zapošljavaju 100+ mladih ljudi, koje su dobile međunarodne investicije u iznosu od 2 miliona evra. Među programima koje Startit nekoliko godina organizuje je i Startap akademija, višemesečni "kurs" kroz koji odabrani timovi razvijaju svoj softverski ili hardverski proizvod i lean metodom dolaze do svojih korisnika i kupaca. Evropska komisija je
organizaciju nagradila svojim priznanjem dve godine za redom kao lidera u promovisanju preduzetništva.