IMI tim u finalu austrijskog takmičenja za najbolju inovaciju

Tim profesora i doktora nauka Instituta za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta plasirao se u finale austrijskog VERBUND takmičenja za najbolju inovaciju u oblasti energetike, nakon što je njihova inovacija DEVONNA svrstana među tri najbolje iz celog sveta.

 

VERBUND takmičenje za najbolju inovaciju se organizuje pod pokroviteljstvom jedne od najvećih evropskih hidroenergetskih kompanija, a cilj takmičenja je pronalaženje timova sposobnih da svojim kreativnim rešenjima kreiraju i izmene budućnost proizvodnje električne energije. Oblast u kojoj se IMI tim plasirao u finale takmičenja traži najbolje rešenje u predviđanju ponašanja hidroelektrana koristeći neuronske mreže koje omogućuju inteligentno povezivanje podataka, procesiranje i vizuelizaciju.

Inovacija DEVONNA predstavlja softversko rešenje za simulaciju ponašanja brana i nastala je kao rezultat doktorske disertacije dr Milovana Milivojevića, pod mentorstvom profesora Bobana Stojanovića. Interesovanje jednog od najvećih proizvođača električne energije u Evropi za ovu inovaciju je pokazatelj da doktorati na Institutu za matematiku i informatiku, pored naučnog doprinosa, imaju i izuzetan praktični značaj.

Finale takmičenja će biti održano 21.jula u Beču, a pobednički tim će imati priliku da svoje rešenje predstavi na VERBUND energy2050 konferenciji koja će biti održana u septembru 2017. godine.

Mi smo na putu.
NE, mi pravimo put!

Milan Mladenović, Karavan