Уважене колегинице и колегe,
Четвртак је. Добродошли на други онлајн час из Основа екологије. Почећемо уобичајено, у 12.15.
Будући да смо ову данашњу тему већ прошлонедељном расправом дотицали, изнећу овде сублимирано моје закључивање о њој. Ви сте и те како допринели доброј разради, па се још једном захваљујем.
Текст је писан енглеском тастатуром. Молим не замерите.
Rukovodjena znanjem da je I voda magnetic I da se cudno ponasa u raznim fizickim poljima, logicno dolazim do toga da je moguce sto filmic sa pocetka 1. casa kaze. Jer voda je u svakom bicu! Ako se njeni molekuli “zbune”, onda se remeti sve, I metabolizam (jer je ona rastvarac i transporter mnogih molekula), I deoba celije!!! E ovde je kljuc price. Zbunjene promenam u magnetnom polju celije dobijaju I treci pol pri deobi (normalna su samo dva), I onda su sludjene kako da odrade deobu. Otuda kancer. E, pri svakoj deobi celija (nasa kozha se npr. obnovi svakoga meseca, a druga tkiva brze ili sporije, ali sve se celije u nama I svim bicima dele!) se odvija kopiranje naslednog materijala. I kao u svakoj kopirnici, masina s epolako trosi I pravi sve vishe pogreshnih ili bledih (nepotpunih kopija). Zato starimo! A sta biva sa shkartom u kopiranju?! Virusi su najverovatnije to. Shkart. Samo nasledna kiselina umotana u protein. Bezivotna chestica, osim ako udje u drugu celiju I pocne da koristi njene nukleinske kiseline I pravi darmar u kopiranju, umnozavajuci sebe, a ne celiju. Ovo NIGDE nisam nasal ovako srocheno. Ovo je iz moje glave na osnovu nekih znanja I teorija (jedna, naucno potvrdjena teorija, tvrdi da su neki tipovi kancera sigurno virusnog porekla, npr. na grlicu materice). A kako se kopir masina moze pokvariti ranije u zivotu nego sto je starost? Raznim uticajima iz spoljasnjosti. Ukljucena su I polja koja mi ne detektujemo, jer evoluciono nemamo razvijena chula za njih, posto su sva tehnologijom stvorena apsolutno novijeg datuma (svo elektromagnetno yrachenje od svih mashina na struju), a evolucija je veoma spor proces. Mi zapravo nemamo chulo ni za UV zrake koji su I od pre pojave ljudi delovali na planetu, jer se ozonski ekran pojavio I zastitio sve zhivo. Ipak, pchele, npr. vide UV svetlo!!! Ljudi su jedna prilicno nezhna vrsta, dosta hendikepirana u smislu detektovanja kvaliteta zhivotne sredine. I tako ne osecamo ni zracenja kompova, mobilnih telefona, raznih daljinaca… A sve su to energije. Sve komunicira sa nasim molekulima, tj. celijama. I ne samo nasim, vec svega zivoga.
Ne kazem ja da je direktno najnovija komunik. tehnol. izazvala nastanak I sirenje ovoga virusa, nego da su nase celije sve umornije od silnih spoljasnjih dejstava, ukljucujuci zracenja od raznih sokocala. Uostalom, ni TV, ni usisivac, nikakav produzni kabl ne traba da su blize od 2 m od jastuka na kojem spavamo. I ne samo nase celije. Mi tehnologijom izazivamo evoluciju svega zivoga.
Posebno je opasno kada se od dobrih naucnih otkrica naprave Kvazimoda. Namerno ili slucajno. Nema naucnog dostignuca koje, iako zamisljeno kao napredak I na dobrobit ljudima, nije dozivelo da bude okrenuto I zloupotrebljeno u pogubne svrhe, makar I bolesno komercijalne.
Stresovi su svi ti uticaji. A stres je I psiholoshka kategorija nastala u socijalnim okvirima. I preterana radost nije dobra…
Strah za strahom, stres za stresom I eto bolehstina koliko god I eto redukcije broja ljudi na svetu na naizgled prirodan nacin. Mozak nam je prebukiran informacijama. Mahom nepotrebnim za zivot u bioloskom smislu. Ovih dana napravise sliku kao da niko ni od cega drugog ne boluje, niti umire, osim od c19. Valja malo prostudirati I brojke: ukupno stanovnistvo neke drzave prema broju zarazenih I prema broju preminulih zarazenih.
Mentalno zagadjenje je najopasnije.
Mladi intelektualci, cuvajte zdrav razum!