Obavezna diskusija na temu SCRUM

Scrum ceremonije, koje su, zasto su vazne?

Scrum ceremonije, koje su, zasto su vazne?

napisao/la Srdjan Atanasijevic -
Broj odgovora: 1

Sastanci ili "ceremonije" ili događaji, važan su deo agilnog razvoja softvera.


Sve Scrum događaje vodi i organzuje  Scrum Master, koji na ovim sastancima nema autoritet za donošenje odluka.

Molim da u širem kontekstu rajasnite pojedine cermonije i njihov značaj za uspešno relizovanje projekta.

Scrum Ceremonies/ Events. Scrum ceremonies are the key moments in… | by  MunnaPrawin | Tilicho Labs | Medium
U odgovoru na Srdjan Atanasijevic

Odgovor: Scrum ceremonije, koje su, zasto su vazne?

napisao/la Nikoleta Lesevic -

Scrum se sastoji od pet važnih ceremonija: Sprint, Planiranje Sprinta, Pregled Sprinta, Sprint Retrospektiva i Dnevni Scrum.
Sprint - specifičan vremenski period koji može da traje jednu nedelju ili jedan mesec. U ovom periodu, Scrum tim radi na proizvodu/usluzi ili delu proizvoda/usluge ispunjavanjem zadataka.
Planiranje Sprint-a - da bi se utvrdilo na čemu tačno radi tim, organizuje se sastanak Planiranja Sprint-a na kojem tim odlučuje o rezultatima sprinta i radu potrebnom za ispunjenje tih ciljeva.
Dnevni Scrum - kratak 15-to minutni sastanak na kojem se tim povezuje sa strategijom za rad tog dana. Obično će tim pregledati dostignuća ili probleme iz prethodnog dana kako bi odlučili kako dalje.
Pregled Sprint-a - nakon što je Sprint gotov, tim će izvršiti Pregled Sprint-a. Za to vreme tim razmatra izazove, a Product Owner nudi povratne informacije i predloge za poboljšanje. Fokus je na proizvodu i usluzi koji su isporučeni. Tim zatim, ako je planirani rad realizovan, predstavlja gotov rad i kroz razgovor objašnjava korake pomoću kojih je dobijen proizvod i kako su problemi rešeni.
Sprint retrospektiva - je prilika da se Scrum tim prekontroliše i poboljša u okviru Scrum procesa kako bi sledeći ishod Sprint-a bio efikasniji. Na ovom događaju tim vodi diskusiju o svom radu, tehnikama i metodama.