Obavezna diskusija na temu SCRUM

Scrum tim, uloge u timu, dinamika tima

Scrum tim, uloge u timu, dinamika tima

napisao/la Srdjan Atanasijevic -
Broj odgovora: 2


Scrum tim ima drugačiji sastav od tradicionalnog projekta tipa waterfall, sa tri posebne uloge: 

  • vlasnik proizvoda, 
  • Scrum Master 
  • i razvojni tim.

Ideja diskusije je da pokažemo detaljnije uloge u timu, izazove i doprinos...


How to Build Your First Scrum Team


U odgovoru na Srdjan Atanasijevic

Odgovor: Scrum tim, uloge u timu, dinamika tima

napisao/la Marko Jovanovic -

Vlasnik proizvoda je zadužen za maksimiziranje rezultata rada razvojnog tima. To je po pravilu jedna osoba koja pazi na to da povrat investicija bude isplatljiv. Zadatak vlasnika jeste da postavi viziju kako proizvod treba da izgleda, šta treba da sadrži, šta su osnovne funkcionalnosti a šta poželjne i da odlučuje o toku razvoja.
Scrum Master je zadužen za promovisanje i podršku Scrum-a, tj. da svim članovima Scrum tima približe teoriju Scrum-a, kako funkcioniše, koja su pravila i kako se postižu rezultati. Takođe treba da pomogne članovima van Scrum tima da razumeju koji njihovi postupci će biti od pomoći Scrum timu, a koji neće. Scrum Master mora da organizuje Scrum tim, postavlja zadatke i prati da li sve teče po protokolu i da svi prate pravila Scrum-a. On je vođa i tu je da otkloni prepreke i nedoumice.
Razvojni tim se sastoji od programera koji su obično iz raznih područja stručnosti.Razvojni tim radi na realizaciji softvera, odgovornost za razvoj inkrementa tokom procesa isporučenja softvera je na razvojnom timu. Razvojni tim mora raščlaniti Sprint predlete i dodati Sprint predmete po zadacima, planirati Sprint i ispuniti tražene zadatke.

U odgovoru na Srdjan Atanasijevic

Odgovor: Scrum tim, uloge u timu, dinamika tima

napisao/la Ivona Milosevic -

Scrum tim cine vlasnik proizvoda, Scrum Master i razvojni tim. Timovi su samoorganizovani i visefunkcionalni.
Vlasnik proizvoda je odgovoran za maksimiziranje vrednosti proizvoda takodje je i jedina osoba odgovorna za upravljanje zadacima koji cine proizvod.
Scrum Master je zaduzen za promociju i prodrsku Scruma. Svima pomaze da razumeju teoriju, praksu, pravila i vrednosti Scruma.
Razvojni tim se sastoji od profesionalaca koji uglavnom poseduju razlicite vestine koje su potrebne da bi se posao obavio. Svi u timu su fokusirani na rad u sprintu i na cilj.