Institut za matematiku i informatiku

 

Institut za matematiku i informatiku je jedna od organizacionih jedinica Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu. Osnovan je 1976. godine kao Institut za matematiku a od 1996. godine nosi sadašnji naziv. Najvažnije oblasti rada Instituta za matematiku i informatiku su studije matematike i informatike i naučno-istraživački rad iz ovih oblasti. Nastavnici i asistenti ovog instituta objavljuju naučne radove u poznatim svetskim časopisima. Posebno su razvijeni Teorija grafova, Numerička analiza, Matematička logika, Diferencijalna geometrija i Informacioni sistemi. U Institutu za matematiku i informatiku, u stalnom radnom odnosu, radi devetnaest doktora nauka, dva magistra i dvadeset diplomiranih (odnosno mastera) matematičara i informatičara. Institut raspolaže sa preko hiljadu kvadratnih metara prostora (učionice i kabineti). Institut ima dve računarske učionice koje su deo akademske mreže koja ima obezbeđenu vezu sa Internetom.

Institut ostvaruje bogatu međunarodnu saradnju. Članovi Instituta su boravili na univerzitetima u SAD, Rusiji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Belgiji, Češkoj, Poljskoj, Grčkoj i Mađarskoj.

U Institutu za matematiku i informatiku se uređuje naučni časopis "Kragujevac Journal of Mathematics", čiji je izdavač Prirodno-matematički fakultet. Časopis izlazi na engleskom jeziku, a velika većina autora je iz inostranstva. Naučni radovi publikovani u ovom časopisu prikazuju se u najpoznatijim referativnim žurnalima Mathematical Reviews i Zentral Blatt.

Institut za matematiku i informatiku organizuje naučne konferencije, domaće i međunarodne. Dosadašnje konferencije su bile iz Geometrije, Teorije grafova, Numeričke analize, Matematičke logike i Istorije matematike.

U Institutu za matematiku i informatiku radi Matematička radionica, kroz koju svake godine prođe oko dvesta učenika, od trećeg razreda osnovne škole do četvrtog razreda gimnazije. Ovi učenici pokazuju izuzetno dobre rezultate na takmičenjima iz matematike i informatike. Predavači Matematičke radionice su profesori i asistenti Prirodno-matematičkog fakulteta i profesori gimnazije. U Institutu se uređuje časopis za matematiku i računarstvo za učenike srednjih škola "Tangenta" Društva matematičara Srbije. Tehnički urednik i deo redakcije "Matematičkog lista" su takođe sa ovog Instituta.

Institut za matematiku i informatiku organizuje seminare za usavršavanje nastavnika osnovnih i srednjih škola iz oblasti matematike i računarstva. Institut ima nekoliko akreditovanih programa kod Ministarstva prosvete i sporta.

Za potrebe Nacionalne službe za zapošljavanje u Institutu za matematiku i informatiku je godinama održavana informatička obuka za nezaposlena lica. Pored osnovne informatičke obuke, organizovana je i specijalizovana informatička obuka iz oblasti Web dizajna, pripreme za štampu i slično. Do sada je kroz informatičku obuku prošlo preko hiljadu lica.